Barista Coffee Guide

jaan. 14, 2022

Kulla sõbrad! Olen tagasi uue postitusega. Usun, et peale seda postitust ei suuda te mind ära tänada, sest ma olen siin selleks, et teie elu lihtsamaks teha. Ausalt. 

Kui tihti oled käinud Caffeines ja seisnud kassa ees viis minutit, sest sa lihtsalt ei suuda välja mõelda millist kohvi võtta? Ja siis sa punastad häbelikult ja ütled baristale, et ei suuda otsustada ja me mõlemad itsitame? Usu mind, sa pole oma murega üksi! Selle probleemi eest pole kaitstud mitte ükski barista, mitte ükski kohvigurmaan, mitte ükski klient. 

Järgnevas postituses jagan baristade salajasi retsepte, maitseelistusi ja toon välja kõige tüüpilisemad küsimused (ja vastused nendele!), mida baristadelt küsitakse. 

Liigume samm-sammult üheskoos rahulikult selle poole, kuidas leida enda jaoks kõige sobivam kohv. Lisaks toon välja kõige popikamad kohvid ja iseloomustan milline inimene võiks nende taga peituda (puhtalt minu hinnang ja kogemus, ilma igasuguse faktilise ja teadusliku tõenduseta!)

KUI SA EI TEA MILLIST KOHVI VÕTTA, KÜSI ENDALT NEID KÜSIMUSI…

  1. Kas mul on palav või külm? Soovin ma jääkohvi või midagi kuuma ja kosutavat?
  2. Kas täna tahan maiustada või sooviksin midagi lihtsat ja neutraalset?
  3. Kas soovin korralikku kofeiini laksu või tahan ma lihtsalt rahulikult kohvi rüübata? 
  4. … või võtan ma hoopis kakaod? 😊 
  5. … või lihtsalt nädalakohvi???

Ära häbene baristalt soovitusi küsida! Baristad lähevad lausa õhinasse, kui sa nende arvamust küsid, sest kõigil on omad lemmikud. 

ÜTLE MULLE MIS KOHVI SA JOOD JA MA ÜTLEN SULLE MILLINE INIMENE SA OLED

(palun mitte südamesse võtta, see on lihtsalt väike huumor): 

Karamelli macchiato – lähed kindla peale välja ja karamelli macchiato on sinu go to tellimus. Oled julge, enesekindel ja särav nagu lõvi. Tõeline maiasmokk. Käid kohvikus sõpradega aega veetmas. Võib-olla sulle ei maitsegi kohv, aga karamelli macchiato sobib alati!

Piparmündi mocha – naudid vihmast ja sombust ilma. Käid kohvikus raamatut lugemas, muusikat kuulamas ja kannad kudumeid. Tõeline romantik!

Mandli latte – õrna hingega kunstnik! Oled siiras, vaikne ja tagasihoidlik. Sulle meeldivad kassid ja luuletused. Võib-olla..

Must kohv/americano – kohviku kõige müstilisem hing. Oled päris kõva tüüp ja tead mida tahad. Ajad oma asja ja teiste pärast ei muretse. Või siis sul on lihtsalt väga palju tööd ja sa magad öösiti kolm tundi. Me ei mõista hukka 😊.

Espresso macchiato – tulnukad saadavad sind korra kuus Maale. Oled kui kuuvarjutus. Sind ei näe just tihti, aga kui näeb, siis istud kohvikus tundide viisi ja teed tähtsaid asju. Maaväline olend!

Cappuccino/latte – jumaldad mugavust ja sulle ei meeldi muutus. Naudid praktilisust ja lihtsust. Miks peaks üldse millegagi eksperimenteerima kui sa juba tead mis on hea? Kohvikus sa tihti ei istu, pigem haarad joogi kaasa. Way to go!

Salted caramel macchiato – kui häbened võtta karamelli macchiatot, sest seda võtavad kõik, siis võtad salted caramel macchiatot. See on okei. Me saame aru. 

White chocolate latte – oled rõõmsameelne ja tore, vahepeal veidi häbelik. Samas enda sõprade seltsis tõeline staar. Sulle meeldivad koerad ja suvi! Su sõbrad ei tea, aga vahepeal on sul karamelli macchiato faas.. Su saladus on meiega hoitud.

PÕLETAVAD KÜSIMUSED, MILLELE MÕTLED ÖÖSITI VOODIS KUI UND EI TULE:

  • Tahaksin siirupiga kohvi, aga see on minu jaoks liiga magus. Kas kohvile saab ka vähem siirupit panna?
    JAH, palu baristal lihtsalt enda kohvi sisse vähem siirupit panna!
  • Kas kohvile saab lisada kahte erinevat siirupit?
    JAH, soovi korral saad kasvõi kuue erineva siirupiga kohvi, aga magusa üledoosi korral barista vastutust ei võta….
  • Tahaksin, et minu kohv ei jahtuks kohe ära. Kas kuumemat kohvi saab ka?
    JAH, see on üsna tavaline soov. Ütle baristale, et soovid kuumemat kohvi!
  • Kas teil on vahukoort?
    JAH, mõnikord saab vahukoor küll otsa, aga tellimust esitades küsi baristalt, kas vahukoort on!
  • Sooviksin oma kohvi veidi kangemalt, kuidas seda küsida?
    Alati saab oma kohvi sisse paluda lisaespresso (see maksab 80 senti). Küll aga saad paluda näiteks suurt lattet aga keskmises topsis – nii lööb barista kassast läbi L suuruses latte hinna, ning saad selle raha eest tsipa kangema kohvi.
  • Kas kohvi karamelliga saab?
    JAH, küll aga pead baristale täpsustama, kas soovid oma kohvi sisse karamellisiirupit või karamellikastet (või mõlemat??!).

    Mul on oma tops, kas saan selle sisse kohvi tellida?’
    JAH! Oma topsiga tellides saad kohvi pealt isegi -10% soodustust ja soojade jookide puhul (kakao, tee, chai latte) -5% soodustust. Elagu oma tops!

    Palun mulle üks MANDLI LATTE!
    Selle kohviga on palju küsimusi. Vahepeal arvatakse, et tegemist on mandlipiima lattega, aga tegelikult on see hoopis mandliSIIRUPIGA latte. Tellides täpsusta, millist mandlit soovid!

    Kas ma saaksin üleelmise nädala nädalakohvi?
    Jah?! Aga seda ilmselt juhul, kui tead täpselt, mis sinna läks. Kuna nädalakohvid vahetuvad iga nädal (duuhh..), siis baristadel pole alati meeles, mis võis olla eelmise kuu või eelmise nädala kohvis. Aga aitame alati kui saame!

    Mis on musta kohvi ja americano vahe?
    Mõlemad on ilma piimata kohvid. Americano on veidi kergem ja leebem, sest see koosneb espressost ja kuumast veest. Must kohv tuleb meil aga otse masinast ning see on veidi tummisem ja kangem. Mõlemad on korralikud kofeiinilaksud!

      BARISTADE PÕNEVAD MAITSEKOMBOD, KUI SOOVID PROOVIDA MIDAGI UUT JA HUVITAVAT!

      Caffeine baristad tõttasid mulle appi ning siin on mõned kombinatsioonid ja retseptid, mis meie baristadele eriti meeldivad. Pole just haruldus, et baristad erinevate siirupite ja kombinatsioonidega eksperimenteerivad.

      FUN FACT:  Barista tellimus kõlab umbes nii (ma ei liialda): Tere! Palun mulle üks mandlipiima latte, aga tee see väiksesse topsi ja lisa sinna üks lisaespresso ja pane 5 ml toffee nut siirupit ja 10 ml piparmündi siirupit ja siis kas sa saaksid espresso sisse kaneeli panna?

      • BANANA SPLIT

      Latte banaanisiirupi ja šokolaadikastmega. Lausa sulab suus! (PS! Kindlasti küsi enne baristalt üle, kas banaanisiirupit on!)

      • TORONTO LATTE

      Latte vahtrasiirupi ja törtsu cayenne’i pipraga. Usu või ära usu, aga cayenne pipraga. Usu või ära usu, aga cayenne kohvi sees annab mõnusa särtsu.

      • FERRERO ROCHER / RAFFAELLO LATTE

      Kui tahad magustoitu, siis palun väga! Ferrero Rocher latte sisse käib röstitud metspähkli siirup ja šokolaadikaste. Raffaello lattes on mandli ja kookose siirup.

      MAPLE OAT CAPPUCCINO

      Kui soovid midagi kohvisemat ja mitte liialt magusat, siis proovi cappuccinot kaerapiima ja törtsu vahtrasiirupiga – need kaks sobivad kokku nagu sukk ja saabas. Kui soovid veel vürtsi juurde, siis lisa kohvile kaneeli!

      MANDLI MOCHA

      Baristad räägivad, et kohv mandlisiirupi ja šokolaadikastmega maitseb nagu MARTSIPAN!

      BANOFFEE PIE

      Tähelepanu maiasmokad! See siin on teile. See on banaanisiirupi ja toffee nut siirupiga latte. Kui soovid veel võlli juurde keerata, siis palu baristal lisada karamellikastet.

      COCONUT MILK FLAT WHITE

      Flat white on topeltespresso ja vähese vahustatud piimaga väike kohv. See on korralik tummine kofeiinilaks. Kui teha flat white kookospiimaga, annab see kerget magusust juurde ja on eriti mõnus. Paljud tellivad flat white’i ka vaniljesiirupiga. 

      MAPLE KARAMELLI MACCHIATO

      Karamelli macchiato, aga mitte päris. Küsi baristalt vahtrasiirupiga ja karamelli kastmega lattet ja see on oikuihea.

      STRAWBERRY WHITE CHOCOLATE

      Latte maasikasiirupi ja valge šokolaadi kastmega. Nämm.. (PS! Küsi baristalt kas maasikasiirupit on!)

      DIRTY CHAI LATTE

      Kui oled spicy chai sõber, aga tahad kohvi võtta, siis pole probleemi! Küsi baristalt spicy chaid espressoga ja selle sa ka saad!

      PS! Neid kohvinimesid võib-olla barista alati ei tea, proovi baristale lihtsalt öelda, milliseid siirupeid või kastmeid soovid.
      Kui sa ei soovi oma kohvile siirupit, siis heaks lisandiks on alati kaneel, šokolaad ja mesi. Neid saad ise lisada kui oled kohvi kätte saanud. Samuti annavad mõnusat maitset taimsed piimad, eriti kookose- ja mandlipiim. Kaera- ja sojapiim on neutraalsemad ja pole nii magusad, aga sellegipoolest mõnusad.

      Sellega tänane postitus lõppes. Tuli päris purakas, aga elu läks ju kohe kergemaks, või mis? Järgmise korrani!

      Triinu Tähe
      Senior barista

      Triinu Tähe
      Senior barista