“Mulle ei maitse kohv!”
Ma usun, et paljud meist teavad kedagi, kes väidab, et talle kohv ei maitse. Iga kord, kui ma seda kuulen, siis see teeb mind natukene kurvaks. Huvi pärast pean ma alati puurima, et miks ikka kohv ei meeldi. Paistab, et põhjus tuleneb inimeste lapsepõlvest. Mitte et ma oleks psühholoog ja et inimeste elus oleks lapsepõlves suur trauma olnud, aga pigem just see, et nad on noorena näinud kuidas nende vanemad või muud lähedased on alati joonud sellist tumedat jooki. Peale piisavat lunimist saab ka laps proovida seda müstilist vedelikku ja mõelda, et nice, olen ka nüüd pooleldi täiskasvanu! Võtadki selle esimese sõõmu, aga see on maru mõru ja kibe. Arvatavasti see kohv oli tumedama röstiga kui keskmisele inimesele meeldiks, kus domineerivad maitsenoodid on suits ja tõrv. Tänu sellele ebameeldivale kogemusele liigitavad kõik kohvid samasse kategooriasse.
Aga tegelikult ei ole see ju nii! Kohvis on üle 850 lõhna- ja maitseühendi (siin on välja toodud mõned kõige tuntavamad maitsed).
Nagu sellest flavour wheelist näha on, siis ei ole kõik maitsed ainult suitsused ja mõrudad, vaid esineb ka marjaseid ja puuviljaseid noote (oleneb kohvipuu kasvupiirkonnast ning kõrgusest). Kui oled proovinud kohvi ja see ei ole sulle maitsenud, siis see ei tähenda sinu ja kohvi armuloo lõppu, vaid pigem algust. Inimesed tunnevad maitseid väga erinevalt ja mis ühele maitseb, ei pruugi teistele nii hästi maitseda. Ja kui vaikselt hakata katsetama erinevaid kohvijooke, siis hakkad ka aru saama mis nüansid ja maitsenoodid sulle enim meeldivad.
Kõige suurem maitsete erinevus tuleneb ubadest, aga kui kohvikus ei ole mitut erinevat uba kasutuses, siis on võimalik ka täiesti erinevat kohvikogemust saada proovides erinevaid retsepte. Kui alles alustad oma kohviteekonda, siis soovitaksin alustada piimasemast kohvist ja seejärel liikuda edasi kangematele jahimaadele. Kui alustada kohe puhtast espressost, siis tulemus oleks sama millest esimeses pooles sai kirjutatud.
Mõned kasulikud näpunäited mida meie kohvikutes kasutada:
Kui must kohv on sinu jaoks liiga mõru, siis proovi järgmine kord americanot. Espresso shotid on pikendatud kuuma veega, see võtab ära liigse mõruduse, mis aitab esile tuua meie ubade originaalmaitseid (šokolaad, pähklid, karamell). Loomulikult kui sulle meeldib tugevam ja mõrudam kohv, siis must kohv on õige valik, aga vahetevahel teiste kohijookidega eksperimenteerimine on väga kasulik sinu kohviteekonnal.
Kui sulle meeldib natuke kangem kohv, aga latted ja cappuccinod tunduvad natukene liiga piimased ja suured, siis soovitan proovida flat white’i. Topeltshotile espressole on peale lisatud natukene õrnalt vahustatud piima, mis annab joogile siidise tekstuuri ja veidi magusust (paljude Caffeine baristade lemmik).
Kui latte on sinu lemmikjook, aga tahaksid saada rutiinist välja ja oma päevale särtsu lisada, siis soovitaksin proovida mochat. Lattele lisatakse šokolaadikastet, mis muudab kohvijoogi kreemisemaks ja lisab juurde magusust.
Kindlasti soovitan rääkida ka meie baristadega ning uurida, mida nemad soovitavad ja mis nende lemmikjoogid on! Kui sa pole veel jõudnud, siis loe eelmist postitust, kus Triinu tõi häid näiteid kuidas kohvijoogiga ekspreimenteerida või isikupärastada. 🙂
Andre Leon Rajaste
Kohvispetsialist