Saame tuttavaks!

nov. 23, 2021

Heips!

Mina olen Triinu ning olen Caffeines töötanud täpselt 2 aastat 1 kuu ja 16 päeva. Töötan hetkel Tartu kohvikutes (senior!) baristana ning vahelduva eduga koolitan ka uusi töötajaid välja. 

Enne Tartusse tulekut töötasin aasta aega Tallinnas Tatari tänava kohvikus, kus sain korraliku treeningu ja väljaõppe, sest kohvik oli kogu aeg puupüsti täis ning rahvast käis palju. 

Teadsin juba titest peale (dramatiseeritud), et tahan Caffeines töötada. Olin püsiklient sellest ajast peale kui Caffeine Eestisse tuli.. (See on ilmselt lausa illegaalne, sest nii noores eas ei tohiks kohvi juuagi….) Juba siis vaatasin unistavalt Caffeine töökuulutuste poole. Lõpuks mind võetigi vestlusele ja sain tööle! Hurraa! 

Kohvikus töötada on väga nauditav, sest töögraafikud on paindlikud ning näiteks 90% Tartu baristadest töötavad kooli kõrvalt Caffeines. Lisaks saan ise alati kohvikus aega veeta ja palju head kohvi juua. Kohvi tegemine on ka päris lõbus…. Ja klientidega suhtlemine! 

Lisaks heale ja kvaliteetsele kohvile on minu jaoks väga oluline hubane keskkond. Naudin head muusikat, head diivani, head valgust ja seltskonda. Väikesed asjad loevad, kui nii võib öelda.  

Kohv on tulnud pika tee 17. sajandist. Enam ei keedeta padade viisi kohvi valmis, mida siis terve päeva soojas hoidmiseks peab tulel hoida. Kui tellida tänapäeval kohvikust või restoranist kohvi, siis on iga kohv individuaalselt käsitsi valmistatud, et pakkuda erakordset elamust. Kohv ei ole ka enam lihtsalt salapärane “kohv” vaid aina tähtsamaks on saanud kohviubade kogu teekond. Et tarbija teaks täpselt, millisest riigist, millisest piirkonnast ja isegi millisest farmist nende kohvioad pärit on. Barjäär tarbija ja tootja vahel on õhem kui kunagi varem ning aina rohkem hoolitsetakse selle eest, et tootjad oleksid õiglaselt koheldud ja saaksid väärikat tasu oma töö ja saagi eest.

Käin sageli kohvikus õppimas, sest kodus tunnen end liiga koduselt ning koolitükkidele on raske keskenduda. Kohvikus olles olen täiesti teises keskkonnas ja sulg libiseb kergemalt. Eriti Tartu Caffeinedes on väga tugev õppimise vaim, sest enamus kohviku klientuuri on tudengid, kes kohvi kõrvale oma ajusid ragistavad ja pilkudega arvutis on. 

Caffeines töötades olen leidnud endale töökaaslaste näol suurepärased sõbrad (see pole müüt, et kõik on Caffeines sõbrad) ja saanud palju targemaks kohvimaailmas. Uskuge või mitte, aga baristad peavad kohvimaailmaga tuttavad olema ning meil on igakuiselt koolitused ja treeningud. Õpime latte arti, kohviteooriat, brew bari ja üleüldse kohvivalmistamise tehnikat. Samuti on meil klienditeeninduskoolitused.

Blogis hakkangi kirjutama lõbusatest juhtumistest ja üleüldse barista elust. Seda selleks, et anda aimu, milline see barista töö üldse on ja kas me midagi muud peale kohvi valmistamise ka teeme (sest me teeme muud ka). Olen valmis kummutama kõiksuguseid müüte ja vastama igasugustele küsimustele barista tööst.

Seniks, joogem kohvi ja püsigem terved!

Triinu Tähe
Senior barista

Triinu Tähe
Senior barista